Várakozások a munkaerő-kölcsönzés terepén

Évindító gondolatok az MMOSZ tagjaitól

Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke, a Humán Centrum Kft. ügyvezetője

„Tapasztalatom alapján a 2014-es év második felétől az atipikus foglalkoztatásban meghatározó szerepet betöltő kölcsönzési szegmensben dinamikus növekedés tapasztalható. A fehérgalléros irodai alkalmazottak volumene stagnáló képet mutat ugyanakkor a vidéki, pest-megyei régiókban jelentős akár 25-35%-os mértékű növekedést tapasztalok mind a szakképzett, mind pedig a szakképzetlen munkaerő igények területén. Elsősorban a termelő, gyártó szektor erősített, így a megnövekedett igények teljesítéséhez, kiszolgálásához munkaerő kapacitások jelentős növelésére van szükség. Amíg a szakképzetlen munkaerő bővítését 40-60 km-es körzetből szállítással biztosítani tudjuk, addig a szakképzett munkaerőt, fiatal szakembereket egyre nehezebben megtalálni, megfizetni és megtartani. Komoly hiány van munkatapasztalattal rendelkező, mérnök, lakatos, hegesztő, fényező, műszerész munkatársakból. Bízom abban, hogy a szakképzési rendszer átalakításával – mindig arra képezzünk, amire igény van, lesz és nem volt a Munkaerő piacon -, gyorsabban tud majd a képzési rendszer a piaci igényekre reagálni. A 2015-ös évtől a kölcsönzési piac további 10-15%-os növekedését várom és bízom abban, hogy a szolgáltatás minősége, ennek elvárása, onsite kapcsolattartás értéke továbbiakban is beépíthető marad a kölcsönzési díjakba.”

 

Simon Balázs, az MMOSZ kommunikációs alelnöke, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója

„Az idei évtől határozott, akár 10-15%-ot is elérő forgalomnövekedést várunk a munkaerő-kölcsönzésben. Az árak tekintetében az eddigi csökkenő tendencia megfordulását tartjuk valószínűnek, azaz az árrések stagnálását, esetleg minimális emelkedését. Alapozzuk ezen várakozásainkat arra, hogy az elmúlt év utolsó negyedévében megközelítettük – a nyugati országrészben el is értük a nem statisztikai, hanem tényleges értelemben vett – teljes foglalkoztatást, így esetenként már munkaerő-hiányt tapasztalunk. Ez felértékeli a szakmailag felkészült szolgáltatók szerepét és értékét, és a vállalatokat e szolgáltatás igénybevételének irányába fordítja.”

 

Csizmadia Gábor, az MMOSZ operatív alelnöke, a Dologidő Kft. cégvezetője

„A kereskedelemből – az új szabályozások által okozott leépítések hatására – a munkaerőpiacon megjelenő munkavállalók az ipari termelésben és a szolgáltató szektorban jelentkező munkaerőhiányra részleges megoldást nyújthatnak, betanított munkás munkakörben és szakképzett területeken átképzés útján. Illetve a változások hatására a kereskedelemben az atipikus foglakoztatási formák megközelítőleg 20%os növekedésével számolunk a 2015-ös évben. Januártól életbe lépő fordított ÁFA-szabályozás a munkaerő-kölcsönzés területén várakozásaink szerint jelentős piactisztulást generál majd, várakozásaink szerint ez a szakértő kölcsönző cégek megerősödéséhez, ezen keresztül kölcsönzés szakma elismertségéhez vezet. Az ipari termelésben kialakult szakképzett munkaerőhiány várhatóan ebben az évben tovább növeli a hazánkban foglalkoztatott külföldi munkaerő volumenét.”

 

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének célja az iparági érdekképviselet és érdekvédelem nyújtása a kiválasztással, a munkaerő-közvetítéssel, a munkaerő-kölcsönzéssel és a személyzeti kiszervezéssel (outsourcinggal) foglalkozó magyar cégeknek, illetve ezek üzleti partnereinek, támogatva mind a szolgáltatás nyújtását, mind annak fogadását, valamint a munkaerő-kölcsönzés jogintézményként való megszilárdulásának elősegítése és egy egységes – a versenyképességet és a munkavállalókat egyaránt kiszolgáló – szabályrendszer beépítése a magyar gazdasági és jogi struktúrába.

 

További információ: Holub Katalin PR vezető (+36 20 922 6431)