Gazdasági lassulás lesz, recesszió nem

2023-ra 5%-nál nem nagyobb munkanélküliségi ráta, 11-12%-os januári bérkorrekció, egységesedő piac, érdekvédelmi közösségbe tagolódó HR-szolgáltatók – ezek a jövő évre vonatkozó a legfontosabb megállapításai a Magyar Munkaerő-kölcsönző Országos Szövetsége (MMOSZ) rendkívüli közgyűlésének.

Komoly kihívás lesz a következő hetekben, hónapokban a 2023 éves minimálbér, a garantált bérminimum meghatározása. A bérek vásárlóértéke az utóbbi időben minimum 20 százalékkal csökkent, ezért a szakszervezet, érthető módon, 15-20 százalék közötti béremelést szeretne. A cégek számára viszont kormányzati segítség nélkül a 8-10 százalékos béremelés is erőn felüli lenne.

A legtöbb elemző prognózisa szerint, márciusban éri el a mélypontját, aztán elindul felfelé a gazdaság növekedése. A munkaerőpiacon kis átrendeződés várható, de a megkezdett folyamatokat folytatni kell annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerő legyen a piacon. Az inflációt nem elérő bérkorrekcióra számítunk 2023 elején. Gazdasági lassulás lesz, recesszió nem– fogalmaz Csizmadia Gábor, az MMOSZ elnöke.

Az MMOSZ év végi rendkívüli közgyűlésének apropója, a tipikus és atipikus HR kihívásokra több mint 30 éve atipikus munkaerő megoldásokat kínáló, minősített foglalkoztató Pannon-Work Zrt. csatlakozása.

A Pannon-Work Zrt. több éve pártoló tagként részt vesz az MMOSZ tevékenységében. Vállalati döntéseinket mindig is adatalapon hozzuk meg, így szívesen járulunk hozzá heti adatszolgáltatással a koronavírus-járvány kitörése óta a szövetség felméréséhez, melynek eredményei segítik a közös munkát a várható piaci trendek meghatározásában. A Pannon-Work Zrt. vezetősége úgy látja, hogy az MMOSZ tevékenysége, küldetése cégünk értékrendjéhez nagyban illeszkedik, emiatt kívántunk csatlakozni a közös érdekképviselethez” – mondta Laczi Péter, a Pannon-Work operatív igazgatója.

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) – a piac több mint kétharmadát lefedő legnagyobb, magyar tulajdonú HR-szolgáltatók érdekképviselete – közülük 14 tagja és támogatója, köztük a Pannon-Work Zrt. közreműködésével újraindította a 2020 tavaszán az ITM kérésére megkezdett reprezentatív kutatását. A heti rendszerességű adatközlés iparági (agrár- és élelmiszeripar; autóipar / feldolgozó; bank / pénzügy / SSC / média / távközlés; egyéb; elektronikai gyártás; energia és közmű; gyógyszer- és egészségipar; gépgyártás / fémipar; kereskedelem; logisztika, raktározás; olaj- és gázipar), valamint nemzetiségi (EU-s nem magyar állampolgár, magyarországi magyar állampolgár, nem EU-s nem magyar állampolgár és nem magyarországi magyar állampolgár) bontású.

A 2020 óta tartó, bizonytalan, tervezhetetlen világgazdasági környezetben komoly támogatást tudnak adni az atipikus foglalkoztatásban gyakorlattal rendelkező, munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozó HR-szolgáltatók, hiszen a megrendelések ingadozása miatt, olykor csak egy bizonyos feladat, konkrét beruházás miatt vesznek fel embereket, akiknek a további karrierjében, új munkahelyük megtalálásában, komplex segítséget tudnak nyújtani.