Munkaerő-kölcsönzés: Nyolcadik hét a növekedésben

Nyolcadik_hét_a_növekedésben_oszlopdiagramok

A kormányok és a világ vezető vállalatai is készülnek a következő hullámra, mely már nem éri váratlanul őket. A járvány bizonyos hatásait, mint például a home office-t, alkalmazkodva a körülményekhez, sokan beépítették a működésükbe. „A kiélezett helyzet, éppen rugalmassága miatt, az atipikus munkaerő-kölcsönzés dinamikus fejlődését hozza” – fogalmaz Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) elnöke.

Dénes Rajmund szerint a kevésbé tapasztalt vagy külföldi döntéshozatalú cégekkel szemben – melyek szükségszerű megoldásként a teljes kölcsönzést megszüntették – versenyelőnyhöz fognak jutni azon piaci szereplők, amelyek komplex HR stratégiával rendelkeznek, előrelátóak, s a gazdasági válság idején is több lábon állnak. „Ezen foglalkoztatók, mikor mindenki a túlélésért küzdött, minőségi mutatókon alapuló értékelési szempont szerint építettek le szükség szerint nemcsak kölcsönzött munkaerőt, de sok esetben a saját állományból is, hogy valóban a legjobbakat tartsák meg.”

A minőségi munkaerő megtartása garanciát jelent az újrakezdéshez. A legnagyobb atipikus HR-szolgáltatók már négy-öt gazdasági visszaesést és növekedést éltek meg, s tapasztalták, akkor sikerül nyertesen kikerülni egy válsághelyzetből, ha átmentik a bizonyítottan jól képzett, motiválható munkatársakat, akik az atipikus foglalkoztatási formát saját személyükön keresztül is népszerűsítik. „Feladatunk és felelősségünk is volt a koronavírus-járványt megelőzően is a kölcsönzött dolgozóinkkal való rendszeres kapcsolattartás, de a járvány időszaka alatt még fontosabbnak bizonyult a belső kommunikáció” – mondta el az MMOSZ elnöke.

Háttérinformáció

A munkaerő-kölcsönzés területén két kategóriát kell megkülönböztetni: a kizárólag kölcsönzéssel foglalkozó cégeket, és azokat a szolgáltatókat, kiknél nem merül ki a tevékenység az outsource számfejtésben, toborzásban, kiválasztásban. KPI (Key Performance Indicator) teljesítménymutatók szerint is lehet differenciálni a szektor képviselőit. A komplex HR-szolgáltatók esetében versenyhelyzeti előny a minőségi szolgáltatáson, a hatékonysági mutatókon, s a toborzási határidőn felül, a kölcsönzött dolgozók betegállományának professzionális menedzselése. A fehérgallérosok foglalkoztatásánál a havibér jellemző, de a kékgalléros fizikai dolgozók esetében a szolgáltatók aktív munkaórák alapján számlázhatnak. A mostani válság is bizonyította, a zökkenőmentes termelés érdekében kiemelten kell foglalkozni az inaktív állomány szakszerű kezelésével is.

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)