Kiszámítható jelen, tervezhető jövő

A kölcsönzött dolgozók munkavégzését támogató legfontosabb tényezők: bérutalás pontossága, bejelentett munkaviszony, hosszú távú munkalehetőség, az ügyintézés során tapasztalt segítségnyújtás. További érvek: a munkába járás támogatása, szakmai fejlődés lehetősége és „az egyik munka végeztével azonnal kapok másik ajánlatot” opciója. A válaszadók 76% a nem tapasztalt megkülönböztetést kölcsönzött dolgozóként a saját állományhoz képest, tíz százalékuk pedig pozitív megkülönböztetést jelzett. A kutatásban résztvevők 73 százaléka tisztában volt azzal, hogy a kölcsönzöttek ugyanolyan bérben és béren kívüli juttatásban részesülnek, mint a belsős kollégák mutatott rá szektor kétharmadát lefedő Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége tagszervezeteinek és érdekképviseleti munkájukat támogató több piacvezető cég körében végzett legfrissebb közös kutatása.

A statisztikai jelentéseket figyelve látjuk, hogy ugyan folyamatosan mozgó bázisú úgy a regisztrált álláskeresők, mint a be nem töltött álláshelyek száma, aki akar, tud dolgozni a munkaerőpiacon, szinte teljes a foglalkoztatás. A kutatás válaszai világosan rámutatnak a munkavállalói prioritásokra. Elsődlegesen a versenyképes bér (alapbér, műszakpótlék, cafeteria), amit az időben, pontosan történő kifizetés követ, s harmadikként a dolgozókról való gondoskodás szerepel. Utóbbi egyre hangsúlyosabb szempont középvezetői szinten, hiszen a munkaerő-megtartás egyik legfőbb eszköze, ki mennyire figyel a hozzájuk tartozókra. A munkaerő-kölcsönző cégek esetében folyamatos ez a fókusz – foglalta össze tapasztalatait Csizmadia Gábor, az MMOSZ elnöke.

A munkaerő-kölcsönzésen keresztül munkát vállalók 66%-a, vagyis kétharmada ajánlotta másnak is, hogy kölcsönzöttként dolgozzon.

Háttér

A kölcsönzötti válaszadók között fele-fele arányban voltak a nők és a férfiak, életkoruk tekintetében 80% aktív munkavállaló, kiknek fele 18-35, másik fele 35- 50 éves, 75%-ban betanított munkát, 20%-ban szakmunkát végeznek, közülük 40% kevesebb mint egy éve dolgozik kölcsönzöttként, 30% 1-2 éve, 30% két éven túl. A válaszadók 90%-ának volt már más munkahelye.