Fordított ÁFA a munkaerő-kölcsönzésben is

ISZOSZ-DiákÉSZ-MMOSZ-SZTMSZ: Az atipikus HR szolgáltatók* a piac tisztulását várják a parlament által ma megszavazott fordított ÁFA bevezetésétől
2014-11-18
A munkaerő-kölcsönzési szektorban jelenleg 130 000, míg diákmunkában 100 000 fő dolgozik. Az utóbbi időben feltárt főleg áfacsalásra épülő bűncselekményekben az esetek nagy részében munkaerő-kölcsönzőnek álcázott vállalkozások is szerepeltek. A HR szolgáltatók szakmai szervezetei igyekeztek mindent elkövetni annak érdekében, hogy elhatárolják magukat ezektől az adóelkerülő cégektől.
Az elfogadott fordított ÁFA intézménye az átláthatóságot és a könnyen ellenőrizhetőséget biztosítja a NAV számára, hiszen ezzel az intézkedéssel megszűnik a lehetőség, amikor fiktív szerződésekkel, hosszú alvállalkozói rendszereken keresztül tűnjön el az ÁFA összege. A piactisztító javaslat támogatásával a kormány fontos lépést tett a munkaerőpiac megtisztítása, s ezzel együtt a munkavállalók érdekeinek védelme felé, hiszen kiapad a  fekete foglalkoztatás egyik fontos forrása.
Az érdekképviseletek beadványában további javaslatként szerepelt ágazatukban a minimális szolgáltatási díj bevezetése a munkaerő létbiztonságának  és a piaci szereplők tisztességes működési feltételeinek biztosítása érdekében. Az iskolaszövetkezetek számára azért is fontos ez a változás, mert olyan komplex jogi szabályozás alakul ki ezzel a törvénnyel az Európában csak Magyarországon működő vállalkozási forma körül, ami által az egész modell adaptálhatóvá válik minden tagország számára, mint a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő foglalkoztatáspolitikai eszköz, ami remélhetőleg hamarosan elnyeri a HUNGARIKUM minősítést.
Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége
Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége
Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége
Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége
További információ:
Holub Katalin (+36 20 922 6431)
Rudi Péter (+36 30 922 2575)