Az anyagiakon túli atipikus ösztönzők

A tanulás melletti pénzkereset, a 13. havi juttatás és a stabil nyugdíjkiegészítés az atipikus foglalkoztatás legmotiválóbb munkaerő-megtartó eszközei, de – az anyagiakon túl – korosztály szerint más és más szempontok is számítanak munkavállaláskor – derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) és a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) közös felméréséből.

A munkaerő-megtartás atipikus eszközei

A vállalkozások életében a következő időszakban óriási segítséget nyújtanak az atipikus foglalkoztatási lehetőségek a munkaerőigények és a munkát keresők szinkronizálásában. Majzik Nándor, a DiákÉSZ főtitkára kiemelte, hogy a diákok esetén továbbra is érvényes, hogy a rugalmasság számukra a legfontosabb, „ugyanakkor a világjárvány okozta munkakínálat csökkenés miatt átmenetileg a konkrét órabér fontossága kevésbé egyértelmű, sokkal inkább szempont, hogy legyen munka, ahol stabilan, folyamatosan tudnak dolgozni, ezáltal pénzt keresni”. Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke üdvözölte, hogy a munkaerő-kölcsönzés melletti érvek fókuszában ma már az azonnali problémamegoldás, a könnyen elérhető projektvezető, a stabilitás, kiszámíthatóság állnak. A jelenlegi helyzetben, rendkívül felértékelődött a biztonságos munkalehetőségek megléte. Dolgos Attila KÖZÉSZ alelnök úgy fogalmazott, a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek és partnereik a legjobb utat választották, mert minden szempontból biztonságos, stabil teljesítési helyeket alakítanak ki. „A megváltozott munkaerő-piaci helyzetben, ahol folyamatosan rendeződnek át a teljesítések, munkalehetőségek, kiemelt prioritás a nyugdíjasok számára egy biztos pont, amely segíti őket a legoptimálisabb megoldás megtalálásában – tette hozzá.

A versenyképes fizetés és a rugalmasság mellett a legtöbb voksot a diákoknál a nyelvi, szakmai fejlődés; a karrier, cégen belüli pozícióváltás, illetve az új kompetenciák elsajátítása, a meglévők fejlesztése kapta. A kölcsönzés esetén prioritás a 13. havi juttatás, az azonnali problémamegoldás, a stabilitás, kiszámíthatóság, a különböző – jelenléti, lojalitás – bónuszok és a könnyen elérhető projektvezető. A nyugdíjas foglalkoztatás melletti érvek a stabil nyugdíjkiegészítés, a közösségbe tartozás élménye és a megbecsültség érzése, az aktivitás megőrzése szellemi és fizikai téren egyaránt, a könnyű megközelíthetőség, valamint a társas kapcsolatok megtartása, újak kialakítása.

Említve lett még a diákfoglalkoztatásban a szakmai gyakorlat igazolási-, szakdolgozat írás lehetősége, a kapcsolati tőke bővítése, az önismereti fejlődés, az új területek kipróbálása, az üzleti kommunikáció és etika elsajátítása, adott cégen belül a külföldi munkavállalás lehetősége, a CSR tevékenységekben és vezetőképző programokban való részvétel, a telco eszközökhöz jutás, a XXI. századi munkakörnyezet, valamint a munkaidőn kívüli csapatépítés, kikapcsolódás, szórakozás. A munkaerkölcsönzésnél a jövőkép, a home office lehetőség, a beépített orvosi-, ingyenes szűrővizsgálatok, a cafeteria, a családi- és gyümölcsnapok, a sportlétesítmények használata és a megfelelő on-boarding tevékenység, vagyis az atipikus keretek között foglalkoztatottak integrálása a saját állományú, tipikus jogviszony keretein belül foglalkoztatott dolgozók közé. A nyugdíjasok esetén az alakítható munkarend, az egészségmegőrzés, helyreállítás, a motiváció a mindennapokhoz és a tapasztalatátadás a fiatalabb generációknak, egyfajta mentor szerep.

Sajtókapcsolat: Holub Katalin (+36 20 922 6431)